Založ si blog

Je každé desiate auto na šrot? Nové dáta priniesli zaujímavé zistenia

Desiatky tisíc áut minulý rok neuspeli na STK-čke. Bezpečnosť na cestách sa za posledné roky nezlepšila.

Technická a emisná kontrola sú nevyhnutnou súčasťou každodenného života v mnohých krajinách. Ich absolvovanie je aj pre slovenských vodičov povinná jazda väčšinou každé dva roky.

Aké sú výsledky týchto kontrol a koľko áut STK-čkou neprejde? Zaujímavé štatistiky ukazuje nová analýza spoločnosti Testek, ktorá zabezpečuje zber a spracovanie dát z STK v rámci Slovenska.

Aj v roku 2023 pokračoval trend mierneho rastu celkového počtu kontrol. Vykonalo sa viac ako 1 364 000 pravidelných technických kontrol a skoro 87% z nich malo v zásade bezproblémový výsledok. Na druhej strane, v takmer 163 000 prípadoch (cca. 12 %) boli vozidlá z dôvodu zistenej vážnej chyby vyhodnotené ako dočasne spôsobilé a vo vyše 18 000 prípadoch (1,34 %) ako nespôsobilé na premávku. Tak ako po minulé roky, aj v roku 2023 najčastejšie prichádzalo k zisteniu závažnejších chýb na brzdách a svetlách, pričom tretie miesto si udržali problémy s podvozkami.

Podiel neúspešných vozidiel, ktorý zahŕňa vozidlá hodnotené ako dočasne spôsobilé a nespôsobilé, je na jednej strane na medzinárodne akceptovateľnej úrovni a vieme tak, že naše stanice technickej kontroly sú schopné problémy áut efektívne odhaliť. Zostáva však na zamyslenie, ako bezpečné sú naše cesty, pokiaľ má takmer každé desiate auto vážne chyby.

Aká je teda bezpečnosť na cestách?

Európska komisia nedávno zverejnila údaje o smrteľných dopravných nehodách za rok 2023. V minulom roku zahynulo v EÚ pri dopravných nehodách približne 20 400 ľudí, čo predstavuje malý pokles o 1 % v porovnaní s rokom 2022. Na druhej strane, keď sa prenesieme na Slovensko, vidíme, že od roku 2019 sa počet úmrtí zvýšil a naše cesty rozhodne nepatria medzi tie najbezpečnejšie v Európskej únii – zatiaľ čo európsky priemer je 46 úmrtí na cestách na milión obyvateľov, na Slovensku máme na milión obyvateľov až 52 úmrtí. Pre porovnanie, Švédsko má najnižšiu mieru úmrtnosti a zapísalo si len 22 úmrtí na milión obyvateľov.

Vidíme teda, že bezpečnosť na cestách sa nezvyšuje a jedným z preverených a účinných nástrojov je mať vozidlo v dobrom technickom stave. V poslednom období však paradoxne evidujeme snahy uvoľňovať podmienky na to, ako často sa musia autá podrobovať technickým či emisným kontrolám, a to s argumentom, že Európska únia od nás nevyžaduje takú striktnosť.

My si ale myslíme, že pokiaľ ide o zdravie a bezpečnosť občanov a občianok Slovenska, nemusíme sa držať striktne minimálnych európskych štandardov, a to najmä ak a dokým naša nehodovosť nebude na európskej úrovni a nebude sa navyše zhoršovať.

Na záver dodáme, že niektoré okolité krajiny, napríklad Rakúsko alebo Poľsko, sa s touto otázkou vysporiadali práve naopak ešte kratšími intervalmi technických kontrol, čím znížili dobu, počas ktorej poškodené autá slobodne brázdia po cestách. Kým na Slovensku ide vozidlo kategórie M1 (osobné auto) na STK-čku prvýkrát po 4 rokoch a následne každé 2 roky, v Rakúsku a Poľsku funguje 3-2-1 model – auto ide na kontrolu prvýkrát po troch rokoch, následne po dvoch rokoch, a potom každý rok.

Prečo máme lepšie STK-čky ako Poliaci?

03.04.2024

V priebehu posledných rokov sa často diskutovalo o tom, či máme na Slovensku správne nastavený systém technických kontrol.

Aké trendy budú tento rok hýbať auto-moto sektorom?

11.03.2024

Slovensko je krajina, ktorá má v európskych podmienkach nadpriemerne starý vozový park a prieskumy naznačujú, že situácia sa tak skoro nezmení. Čo môžeme urobiť, aby sme neohrozili bezpečnosť na cestách?

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

nastk

Národná asociácia STK je prvou profesijnou organizáciou, ktorá združuje vybraných prevádzkovateľov poskytujúcich služby technických a emisných kontrol s dlhoročnými skúsenosťami na celom území Slovenskej republiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 21178x
Priemerná čítanosť článkov: 7059x

Autor blogu

Kategórie