Založ si blog

Prečo máme lepšie STK-čky ako Poliaci?

V priebehu posledných rokov sa často diskutovalo o tom, či máme na Slovensku správne nastavený systém technických kontrol. Podľa niektorých hlasov by si mal mať možnosť po vzore Poľska otvoriť stanicu technickej kontroly (STK) každý, pokiaľ splní určitý súbor základných podmienok a predpokladov. Podľa názorov iných, vrátane nás, by bol tento prístup škodlivý a nové stanice technickej kontroly by sa mali otvárať až pokiaľ si to situácia v okrese vyžaduje, a teda ak existujúca sieť nie je schopná efektívne vykryť dopyt. A presne takýto stav momentálne na Slovensku máme a zriaďovanie nových STK je regulované štátom na základe počtu vozidiel evidovaných v jednotlivých okresoch.

Prečo je podľa nás slovenská realita lepšia ako poľská? Jednoducho povedané, je to príbeh, ktorý napísal sám život. Keď si s odstupom času porovnáme stav v Poľsku a na Slovensku, vidíme, že aspoň v nejakom medzinárodnom porovnaní si držíme tie lepšie miesta.

Po prvé, až nepotrebne vysoký počet staníc vytvára silne konkurenčné prostredie, v ktorom si stanice nemôžu dovoliť stratiť klientov, čo vedie k vyššej benevolentnosti. V roku 2022 pravidelné technické kontroly v Poľsku odhalili poruchy len v 2,46 % prípadoch, pričom na Slovensku kontrolou neprešlo až 12,66 % vozidiel. Niekto by mohol tvrdiť, že Poliaci majú jednoducho lepšie autá, ale aj podľa spoločnosti Testek, ktorá dohliada nad stanicami technickej kontroly vieme, že to nie je pravda a práve slovenské čísla sú na medzinárodne akceptovateľnej úrovni.

Vysoký počet staníc zároveň spôsobuje nižší priemerný počet kontrol na stanicu. To znamená, že technici majú menej praxe v dôsledku nižšieho počtu kontrol a úroveň vykonávaných kontrol nedosahuje predpísané normy. Takisto platí, že pokiaľ má stanica nízky počet vykonaných kontrol, je menej zisková a nie je schopná investovať do modernizácie či doplnkového vzdelávania technikov. Zatiaľ čo v roku 2022 bolo na Slovensku len 187 staníc technickej kontroly, v Poľsku ich bolo až 5 500. To je takmer 30 násobne viac – na druhej strane, pravidelných technických kontrol bolo v tom istom období v Poľsku vykonaných len 15 krát viac ako na Slovensku. To znamená, že zatiaľ čo na Slovensku vykoná stanica denne v priemere okolo 20 pravidelných kontrol, v Poľsku len 10.

Stanice technickej kontroly je takisto potrebné kontrolovať – či svoju prácu vykonávajú v súlade s platnými právnymi predpismi, či neprižmurujú jedno alebo dve oči alebo neberú úplatky. Slovensko má dokonca podľa európskeho práva povinnosť (nie možnosť) efektívne dohliadať na všetky STK-čky tak, aby bolo zabezpečené dodržiavanie predpisov a najmä správnosť posúdenia technického stavu vozidla. Keď je počet staníc technickej kontroly nižší, je jednoduchšie zabezpečiť kontrolu čo najviac z nich – napríklad v roku 2023 bolo predmetom takýchto kontrol až 40 % staníc technickej kontroly a takmer 40 % technikov technickej kontroly.

Vysoký počet staníc, veľká konkurencia a tým pádom vyššia benevolentnosť technikov sa tak v Poľsku negatívne odrážajú na bezpečnosti premávky. Zároveň je ale potrebné poukázať na jednu výhodu poľského systému, ktorá aspoň čiastočne kompenzuje nevýhody liberalizácie. Konkrétne ide o kratšie intervaly technických kontrol. Slovenské predpisy ukladajú povinnosť podrobiť vozidlo (v prípade bežného osobného automobilu kategórie M1) technickej kontrole v intervale 4-2-2. To znamená, že prvýkrát sa musí vozidlo podrobiť technickej kontrole po štyroch rokoch a následne každé dva roky.

Poľské predpisy zato ukladajú povinnosť podrobiť vozidlo (kategórie M1) technickej kontrole v intervale 3-2-1. To znamená, že prvýkrát sa musí vozidlo podrobiť technickej kontrole po troch rokoch, následne po dvoch rokoch a následne každý rok.

Spomínaný poľský systém 3-2-1 je tak oproti slovenskému systému 4-2-2 prísnejší, pričom práve častejšie kontroly vedia odhaliť prípadné technické nedostatky skôr a znižuje sa tak doba, počas ktorej poškodené autá slobodne brázdia po cestách.

Je každé desiate auto na šrot? Nové dáta priniesli zaujímavé zistenia

21.03.2024

Desiatky tisíc áut minulý rok neuspeli na STK-čke. Bezpečnosť na cestách sa za posledné roky nezlepšila

Aké trendy budú tento rok hýbať auto-moto sektorom?

11.03.2024

Slovensko je krajina, ktorá má v európskych podmienkach nadpriemerne starý vozový park a prieskumy naznačujú, že situácia sa tak skoro nezmení. Čo môžeme urobiť, aby sme neohrozili bezpečnosť na cestách?

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

nastk

Národná asociácia STK je prvou profesijnou organizáciou, ktorá združuje vybraných prevádzkovateľov poskytujúcich služby technických a emisných kontrol s dlhoročnými skúsenosťami na celom území Slovenskej republiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 21239x
Priemerná čítanosť článkov: 7080x

Autor blogu

Kategórie